Kosläpp – eller fotbollssläpp i Strömstad!

Det märktes tydlig att idrott förenar denna färgsprakande höstdag när Strömstads nya konstgräsplan invigdes på Strömsvallen. En plats som föreningar, vuxna och barn använder till både organiserad och spontan idrott. Det finns tre fotbollsplaner, friidrottsanläggning och en aktivitetshall.

Under invigningen, som tog plats i samband med IFK Strömstads höstavlutning, var uppslutningen stor och stämningen förväntansfull. Strömstadslokalers VD Tobias Kristiansson välkomnade och tog tillfället i akt att uppmärksamma IFK Strömstads bedrifter med Serievinst för A-laget. Strömstadslokalers styrelseordförande Ronnie Brorsson lyfte att stort arbete gjorts de senaste åren för att ge Strömstads invånare tillgång till bra anläggningar för idrott.

Ett 50-tal fotbollar släpptes ut och barnen kunde likt ett ”kosläpp” rusa ut i förtjusning. Den nyss tomma gröna ytan fylldes med skratt, entusiasm och fotbollsspel. En miljonsatsning på folkhälsan i Strömstad var nu invigd!

– Strömsvallen är en fantastisk plats med många möjligheter. Jag vill att alla som kommer hit ska trivas, och då krävs det att vi tar hand om både gräsmattor, byggnader och alla de allmänna ytorna där idrottsutövare och åskådare vistas – och det jobbar vi på! 

Projektledare Torbjörn Fredh från Strömstadslokaler berättar om projektet:

– Den gamla konstgräsplanen var uttjänt och under 2021 beslutades att ett byte skulle genomföras. En investering som vi tycker är lätt att räkna hem om man ser till idrottens positiva effekter för samhället genom välmående och folkhälsa. I samband med bytet behövde även underlaget bytas, vilket krävde schaktning av 4500 kubikmeter material. Den nya planen kommer vara stabil och stå mycket stadigare än den förra.

– Med den nya planen har hänsyn tagits till flera miljöaspekter, så som att försöka isolera granulatet som ligger på planen. Dessa ska nu stanna kvar på planen i så stor utsträckning som möjligt, bland annat genom att vi skapat slussar för att komma in och ut. Här kommer granulat som fastnar under skorna samlas upp.

– Den nya planen förväntas ha en hållbarhet på 8-10 år, förutsatt att alla hjälps åt att sköta om den. Detta gör vi genom att vi använder planen till lämplig idrott, med rätt sorts skor, rena skor och plockar upp eventuellt skräp som tappas.